Frågor till värdfamiljer

Förra onsdagen när jag fick veta att jag var godkänd, så satte jag mig direkt och skrev ner alla frågor jag vill fråga familjer. Det blev en hel del frågor faktiskt, 40-50 stycken tror jag. Men jag vill ju såklart ha svar på alla funderingar innan jag bestämmer mig för en familj, så då behövs ju så många frågor. Det är en blandning av frågor som finns på ansökningssidan, frågor ur häftena jag fick på intervjun och frågor som andra Au Pairer har tipsat om. Så nu är jag i alla fall förberedd om en familj ringer.



Det har tyvärr inte dykt upp någon ny familj. Jag tittar mailen och ansökningssidan flera gånger om dagen, haha. Men jag har ju trots allt bara varit godkänd i en vecka. En sak lärde jag mig i alla fall av Texas-familjen, att man även kan få matchningar på helgen. Så nu blir det att titta mailen hela tiden då också. Jag vet faktiskt inte varför jag hade fått för mig något annat..

Jag fick förresten mitt utdrag från polisen igår. Så igår kväll gick jag och postade det, så det kommer nog fram till SI idag.

Inget Texas för mig

Dallas, Texas


Det blir inget Texas för mig. Jag fick aldrig svar på mailet jag skickade till SI, men jag tänkte att det är ju ändå jag som bestämmer vilken familj jag vill bo och jobba hos ett år, så jag skickade ett mail till familjen. Där jag skrev att jag tyvärr inte var den rätta personen för deras familj. Jag fick sådant dåligt samvete över att jag sa nej till dem, eftersom de verkade så intresserade när jag läste mailet dem hade skickat. Inte kul att behöva såra människor, inte för att jag tror att familjen tog illa upp, men ändå. Efter en stund så fick jag i alla fall ett mail från värdpappan där han önskade mig lycka till i sökandet av en värdfamilj.

Det finns säkert dem som tycker att det var dumt av mig att inte ge familjen en chans. Men det kändes verkligen inte alls rätt. Och då tycker jag bara att det är dumt att ta upp familjens tid.

Nu är det bara att hoppas på att det kommer upp en ny familj snart.

Match #1


City: Plano
State: Texas
Children: Girl (2), boy (5), boy (9 months)
Pets: None

Jag har fått en match! Familjen bor i Plano, TX som är en förort till Dallas och består av en mamma, pappa och tre barn. Deras "essay" finns att läsa på sidan och dessutom finns det några bilder av familjen. Dem hade även skickat ett mail med fler bilder och frågade om vi kunde bestämma en tid för att skypa. Men jag måste tyvärr säga att det är något jag inte kan sätta fingret på som gör att det här inte alls känns som den rätta familjen. Dessutom skulle jag alltid behöva jobba på kvällar och på lördagar (förutom den helgen man måste vara ledig), och istället vara ledig halva söndag + måndag. Vilket jag inte tycker känns helt lyckat.

Jag ska skicka iväg ett mail till SI nu och fråga hur jag ska göra. Om det är okej att skicka iväg ett mail till familjen redan och säga att jag tyvärr inte är den rätta Au Pairen för dem. Hur som helst så är det ju väldigt roligt att jag fått en match efter att bara varit godkänd i fem dagar. I mailet från familjen skrev dem förresten också att jag talade väldigt bra engelska. Väldigt roligt att höra!

Tankar och funderingar

Jag försöker tänka som så att det kommer ta ett tag innan första matchen dyker upp, så att jag inte blir besviken. Men ändå loggar jag in på ansökningssidan flera gånger om dagen, haha. Men jag antar att det är meningslöst att logga in på helgen, för då kan det väl inte komma upp någon familj på sidan, eller? Hur som helst så tänkte jag dela med mig av mina tankar och funderingar om vad för slags värdfamilj jag hoppas bli matchad med.



När det kommer till vilken stad familjen bor i så är jag väldigt öppen för hela USA, i stort sett. Även om det finns städer och stater som jag har tänkt på lite mer än andra av någon anledning - San Francisco, New York, Boston, Seattle, Washington D.C. - så tycker jag att det är familjen man ska tänka på i första hand. Att bo i USA i vilken stad som helst i ett år är ju en upplevelse. Det roliga är att ena dagen kan jag tänka att jag vill till västkusten, nästa dag östkusten och dagen därpå tänker jag något helt annat.

Jag har barnerfarenhet i åldrarna 1-3 år, så mest sannolikt är väl att jag matchas med familjer som har barn i den åldern. Och det är även den åldern på barn jag vill ta hand om. Även om jag älskar barn i alla åldrar, så ligger småttingarna mig extra varmt om hjärtat. Sedan får familjen gärna ha ett barn som är några år äldre också. I min video nämner jag att jag har tagit hand om ett tvillingpar på dagiset jag har spenderat två månader på, så jag antar att det finns en möjlighet att jag kan bli matchad med en familj som har tvillingar också. Det skulle jag verkligen inte ha något emot.

Sist men inte minst vill jag komma till en familj som ser mig som en del av familjen och inte bara som en anställd. Men jag antar att de flesta Au Pairer tänker så. Jag tror att det kommer bli väldigt svårt att veta om det är den "rätta familjen" man pratar med. Men alla säger att man får gå på magkänslan och att man känner om det är rätt.

Jag håller tummarna för att det dyker upp en matchning under veckan.

JAG HAR BLIVIT GODKÄND!!!


JAAA! JAG HAR BLIVIT GODKÄND!

Åh jag är så himla glad. Loggade in på min ansökningssida och tänkte att det säkert inte hade hänt något, men så möts jag av detta. Nu kan ju familjer höra av sig när som helt egentligen. Åh va spännande!

Next stop: London


Ja, nu har det äntligen hänt något på min ansökningssida. Det verkar som att SI har skickat min ansökning till London-kontoret. Yey!

Jag fick ett samtal från SI idag om att dem inte har fått tag på min ena Character Reference. Hon hade nämligen skrivit på referensformuläret att hon bara kunde ta emot samtal på kvällen, men eftersom SI har kontorstid så har dem inte kunnat ringa henne då. Men det ordnade sig till slut idag, så nu har dem även pratat med henne. Men jag förstår inte om jag kommer kunna börja prata med familjer innan dem har fått utdraget från polisen eller om jag det dröjer tills dess?! Jag har hört både och, men jag antar att det kommer visa sig inom de närmaste dagarna. Jag är bara så himla glad att min ansökning har kommit till sista stoppet innan den förhoppningsvis blir godkänd!

Intervjun

Jag hann aldrig skriva om hur intervjun gick igår. Kom inte hem förrän klockan 20.00 och då var det bara att snabbt byta om, ta sig bort till en vän och därefter vidare för att lyssna på Hoffmaestro. Men nu så ska ni få en uppdatering om hur allt gick till.

Vid 13.00-tiden åkte jag hemifrån och kom fram till Örnsköldsvik strax innan 15.00. Då ringde Klara som skulle hålla intervjun. Jag mötte upp henne och vi gick vidare till ett mysigt café. Det började med att jag skulle berätta om min barnerfarenhet. Sedan gick vi över till att prata engelska, och jag fick frågor som varför jag vill åka som Au Pair till USA, hur jag är som person, hur min familj ser ut, hur mycket engelska jag har läst i skolan etc. När vi sedan hade pratat engelska en stund så sa hon att vi kunde börja prata svenska igen. Vilket kändes väldigt konstigt på något sätt. Det kändes liksom naturligt och avslappnat att prata engelska med henne. Hon sa att vi skulle prata engelska bara för att se så att jag kan engelska, och inte för att se vilken nivå jag är på i engelska (vilket jag trodde).

Därefter fick jag göra ett CPI-test som bestod av 260 frågor som jag skulle svara sant eller falskt på. Frågorna handlade om allt möjligt så som hur man är som person, hur man anser att andra människor är, om politik, bilkörning, yrken, lagar och brott.. Ja, allt möjligt helt enkelt. Det var så otroligt konstiga frågor så ibland visste jag inte ens vad jag skulle svara. Det värsta var att när jag hade gjort lite mer än hälften av frågorna så råkade jag fylla i fel på en fråga och då var jag tvungen att fylla över alla svar på en ny blankett. Så det tog ju år och dagar att göra det där testet. Till slut visste man ju varken in eller ut.

Sedan fick jag också fylla i en blankett som ska skickas in till polisen för att få ett utdrag ur straffregistret. Det kommer att komma hem till mig och sedan ska jag skicka det vidare till SI. Och det är när dem har fått det som jag kan bli godkänd. Så jag hoppas att det kommer så fort som möjligt.

Jag fick också två häften med mig som det var massa tips och så i. Vi pratade också lite om hur allt kommer gå till sedan när man pratar med familjer, när man har fått familj och om dagarna i New York innan man kommer till familjen osv. Jag passade också på att fråga några frågor jag hade. Och jag fick då veta att jag inte alls har gjort hälsoundersökningen för tidigt. Super! Jag fick också veta att man får lära sig HLR/CPR under orientation, vilket jag tycker känns jättebra. Jag vill verkligen kunna det bra när man ska ta hand om barn på fulltid.

Hela intervjun tog ungefär 2 timmar. Och även om jag inte kände mig nervös innan så var jag helt slut efteråt eftersom jag förmodligen hade varit spänd inför det hela. Men det är absolut inget att vara oroligt över egentligen. Det som mest känns konstigt nu är att många som ska åka ungefär samtidigt som mig har varit godkända väldigt länge redan. Så nu håller jag tummarna för att polisen jobbar fort så att utdraget dimper ner i brevlådan snart, så att jag också kan bli godkänd.

March 16th

Idag är det den 16 mars och det betyder att det är min födelsedag! Så idag fyller jag alltså 19 år. Det här är en dag som jag har sett fram emot länge. Inte för att jag fyller år utan snarare för att det var mitt preliminära datum för intervju. Ända sedan i höstas när jag gjorde min preliminäransökan så har jag haft den här dagen som mål. Nu blev det ju tyvärr ingen intervju idag, även fast jag var klar med min ansökan mycket tidigare, på grund av lite strul. Men på fredag så är det ju dags!

Question

Vad kul att jag hittade din blogg, jag ska nämligen också åka som Au Pair till USA med SI, fast jag har mitt tidigaste tillgänglighetsdatum i september :) Är dock långt från att vara färdig med min ansökan då jag inte har körkort än... Men har en fråga till dig, när ska man egentligen gå och göra hälsoundersökningen? Har hört så himla många olika svar från alla jag har frågat, allt från att man kan göra den när som helst till att det inte går förrän efter intervjun.

Jättefin blogg du har förresten!


Hej Malin! Du hade inte lämnat någon mailadress/bloggadress, så jag svarar på din fråga här.

Först och främst tack så mycket, och va roligt att du också ska åka ungefär samtidigt som mig. Jag håller med dig om att det är väldigt olika vad alla säger. Jag gjorde ju min hälsoundersökning för över en månad sedan. För när jag fick brevet av SI när jag gjorde min preliminäransökan så skrev de att man skulle göra allting innan man kunde gå på intervjun och bli godkänd. Så jag trodde att jag hade gjort helt rätt. Men så var det en tjej som skrev på Cultural Cares Facebook sida och frågade om när man ska göra hälsoundersökningen. Där kommenterade jag att jag hade gjort min hälsoundersökning fast att jag inte har fått en familj än. Men då var det en tjej som skrev där att man inte bör göra hälsoundersökningen förrän man har fått en familj, eftersom den bara gäller i fyra månader.

Men om det är så då borde ju SI har sagt det till mig att jag har gjort den för tidigt eftersom de vet att jag inte ska åka förrän i augusti. Men ärligt talat vet jag faktiskt inte hur det egentligen ska vara, dessutom har jag glömt att fråga de på SI när jag har pratat med dem.

Det kanske är någon av er andra som läser som har ett bättre svar och vet hur det är?

Intervju på fredag

Äntligen har jag fått en intervjutid! Jag hann aldrig ringa till SI idag, för i förmiddags ringde Beatrice från SI och frågade om jag hade hört något från min intervjuare. Men det har jag ju inte. Och hon höll med mig om att jag borde göra min intervju den här veckan så att det går framåt. Så hon skulle försöka få tag på tjejen som skulle intervjua mig. Men om hon inte fick tag på henne så skulle hon prata med en annan tjej som bor i Örnsköldsvik - 2 timmar från Sundsvall där jag bor.

Och nu för en stund sedan ringde hon som bor i Örnsköldsvik. Vi bestämde att jag ska åka dit på fredag och ha min intervju med henne. JA, äntligen händer det något. Hon verkar vara en jättetrevlig tjej. Hon sa att jag inte alls skulle oroa mig för intervjun, jag skulle få göra ett personlighetstest också skulle vi prata lite. Vi skulle gå på till ett café eller till biblioteket, och det skulle ta ungefär två timmar. Åh, nu längtar jag tills på fredag.

Sedan ringde Beatrice från SI och skulle höra om vi hade bestämt en tid för intervju och så. Då sa hon att om de skickar iväg min ansökan på måndag så tar det högst en vecka innan jag förhoppningsvis blir godkänd. Det är ju jättebra! Efter det kan ju familjer höra av sig när som helst.

Så på fredag bär det av till Örnsköldsvik för intervju klockan tre ungefär.

Väntan

I tisdags förra veckan fick jag ett mail från SI om att min ansökan var klar och att min intervjuare skulle höra av sig om en tid och plats för intervjun. Har jag hört något än? Nej. Börjar fundera på om jag ska ringa till SI i eftermiddag om jag fortfarande inte har hört något innan dess.

Något som är bra är i alla fall att det verkar som att SI har ringt runt till alla mina referenser. Och allt verkar ju vara okej eftersom annars skulle de väl ha hört av sig om det?!

Awating Approval

Min förmiddag har spenderats till att spela in en video till ansökningen. Efter x antal tagningar så fick jag till slut till en video som jag var ganska nöjd med. Så nu har den laddats upp och under står det: Awating Approval. Det kunde ta ett dygn innan den har godkänts tror jag. Hoppas verkligen att den godkänns så att jag inte behöver göra en ny. Dessutom hoppas jag att videon kommer att göra värdfamiljer mer intresserad och inte tvärtom. Time will tell.

Uppdatering: Fick ett mail från SI där det stod "Jättetrevlig video!". Yey.

My application



Ansökningssidan just nu. Om man tittar under Your Application så ser man att det verkar gå framåt. Spännande.

En till fråga

Vart får man referensformulären ifrån? :)

Med SI går det till så att man på deras hemsida först kan göra en preliminäransökan. Då får man hem ett brev med information om vad det innebär att vara Au Pair, information om hur ansökningen går till och ett preliminärt datum för intervju. Man får också tillgång till ansökningssidan där hela ansökningen görs. När man loggar in där ser man allt som ska göras innan man kan gå på intervjun. På ansökningssidan finns det sedan bland annat referensformulär att skriva ut. När man sedan har skrivit ut formuläret och referensen har fyllt i det så scannar man det och lägger in på ansökningssidan.

Svar på fråga

Jag fick en fråga som jag tänkte att jag kunde svara på här i fall att det kanske är någon mer som funderar över samma sak.

En fråga bara, hur går det till med referenser till familjer som jag suttit barnvakt åt. Jag har nämligen suttit barnvakt åt några bekantas barn men kommer jag då att lämna deras telefonnummer som referens eller ska dom fylla i någonting som bevisar att jag verkligen har passat deras barn? Tacksam för svar :)
Jag ska också åka med SI fast har än sålänge bara gått på informationsmöte :P


Man måste ju ha minst 200 timmars barnerfarenhet med barn man ej är släkt med. För att bevisa detta ska i ditt fall familjerna som du har suttit barnvakt åt fylla i ett referensformulär. Där de får tala om hur de känner dig, hur länge de har känt dig, hur många barn du har tagit hand om, hur ofta du har tagit hand om dem, vad du har haft för uppgifter, hur du är som person, varför de skulle rekommendera dig som Au Pair etc.

Med Skandinaviska Institutet så behöver man minst en Childcare Reference. Om man har över 200 timmars erfarenhet hos en familj och väldigt många timmar hos en annan familj också, så behöver egentligen bara en familj fylla i ett referensformulär. I mitt fall har jag min referens från ett dagis. Och eftersom den erfarenheten är på över 200 timmar så behöver jag inte en referens från min erfarenhet som kallas "Caring for a younger family member".

Character Reference

Jag har nyss kommit hem från jobbet, och med mig hem fick jag min andra Character Reference. Äntligen.


Applicant website



Såhär ser det just nu ut på min to do-list på min ansökningssida. SI har tittat på mitt Host Family Letter, och jag fick kommentaren att det var ett väldigt trevligt brev jag har skrivit. Kul.

Idag är det dessutom bara två veckor kvar till det preliminära datumet för min intervju.

RSS 2.0